8.3.2011

Miksi (ei)?

Aina on sanottu, että siinä missä tyhmä ihminen kysyy miksi, luova ihminen kysyy miksi ei. Tottakai se on niin, että luova ihminen ajattelee asiat laatikon ulkopuolelta ja tekee odottamattomia asioita! Mutta miksi ihmeessä tämä sanonta ei voi olla niin yksinkertainen, että tyhmä ihminen on tyhmä ja luova ihminen on jännittävä? Okei siinä ei ehkä ole niin paljon potkua, mutta kuitenkin.
Asiaa voi tarkastella myös toiselta näkökulmalta. Utelias ihminen, joka haluaa oppia, kysyy miksi. Siinä missä epätietoinen ihminen ei tiedä perimmäsitä tarkoitusta tekemisilleen eikä keksi parempaa vastausta kuin miksi ei. Onko pointtia tehdä asioita, joita ei osaa tai halua selittää?*
Itse kuulun erittäin uteliaiden ihmisten kastiin (tai sitten vain kyselyikä on jäänyt päälle uhmaiässä) ja kyselen paljon hämmentäviä kysymyksiä. Titetenkin on joitakin henkilökohtaisia asioita, joihin ei aina halua vastata ja tottakai sen ymmärtää. On myös aikoja, jolloin ei vain jaksa vastailla tai ei koe olevansa tilivelvollinen uteliaille ihmisille, mutta miksi ei vain voi vastata simppeliin kysymykseen järkevällä vastauksella? Mitä näsäviisastelija osoittaa sillä, että osaa heittää takaisin turhan kysymyksen, joka ei oikeastaan ole yhtään sen luovempi ratkaisu kuin kivi ja keppi?
Toisinaan näkee myös tapauksia, jolloin kokenut näsäviisastelija ei edes osaa käyttää vastakysymystä, koska siihen on liian helppo vastaus. Esimerkiksi:

A: "Mä hyppään kohta sillalta alas!!"
B: "Miksi?"
A: "Daa! Miksi ei?"
B: "No koska sä saatat kuolla..."

Vastaus kysymykseen "miksi ei" saattaa parhaimmillaan aiheuttaa uhmaa, jankutusta tai harvoissa tapauksissa jopa ymmärrystä! Tässä tapauksessa A niinku angsti olisi joko hypännyt sillalta alas, jankuttanut "no mut miksei" kysymystä uudelleen ja uudelleen kunnes hänet olisi raahattu pois sillankaiteelta tai älynnyt asian ja lähtenyt rauhassa kahville.
Näin rautalangasta väännettynä alkaa tuntua siltä, että "miksi ei" on kysymys, jota vain harvat osaavat soveltaa käytännössä tekemättä itsestään naurunalaisia tai tylsiä.

Kärjistän, mutta tottahan tämä on! :D

* Okei, toisinaan on pointtia tehdä asioita, joita ei ehkä halua selittää kuten ihmisen murhaaminen tai häpykarvojen ajelu, mutta mihin se raja kuuluisi vetää? Ei kukaan ole mystinen, jos vastaa "miksi ei", kun kysytään miksi tulit myöhässä harjoituksiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti